Załącznik do zarządzenia z dnia 25 sierpnia 2020 r.
§ 1.
1) dyrektorze – należy przez to rozumieć dyrektora Szkoły Podstawowej nr 13 im. Bohaterskich Harcerzy Rybnika-Chwałowic w Rybnikulub osobę zastępującą,
2) Szkole – należy przez to rozumieć Szkołę Podstawową nr 13 im. Bohaterskich Harcerzy Rybnika-Chwałowicw Rybniku.
§ 2.
Dyrektor organizuje funkcjonowanie Szkoły zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego, Ministra Zdrowia, Ministra Edukacji Narodowej, organu prowadzącego i, jeżeli to konieczne, Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rybniku, w szczególności w zakresie:
1) przygotowania poszczególnych pomieszczeń, sal lekcyjnych, świetlicy, placu zabaw i boiska,
2) ustalenia zasad korzystania z poszczególnych pomieszczeń, sal lekcyjnych, świetlicy, placu zabaw, boiska,
3) ustalenia zasad korzystania z szatni,
4) przydziału nauczycielowi ucznia lub grupy uczniów,
5) przydziału nauczycielowi albo uczniowi lub grupie uczniów poszczególnych pomieszczeń i sal lekcyjnych,
6) ustalenia harmonogramu korzystania z części wspólnych wewnątrz budynku, sali gimnastycznej, świetlicy, placu zabaw, boiska,
7) ustalenia harmonogramu przerw,
8) ustalenia zasad organizowania żywienia,
9) ustalenia obowiązków ucznia,
10) przygotowania izolatorium.
§ 3.
§ 4.
Dodatkowe oznakowanie budynku i pomieszczeń:
1) przy wejściu do budynku należy wywiesić informację:
- dotyczącą objawów zarażenia SARS-CoV-2 oraz sposobów zapobiegania zakażeniu,
- zawierającą adres i numer telefonu Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rybniku,
- zawierającą adres i numer telefonu najbliższego oddziału zakaźnego,
- zawierającą numery telefonów służb medycznych,
- zawierającą numer infolinii NFZ w sprawie SARS-CoV-2(800 190 590),
2) przy wejściu do budynku należy wywiesić informację o wstępie tylko dla osoby zdrowej, bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną,
3) przy wejściu do budynku należy wywiesić informację o zakazie wstępu dla osoby, która przebywa w miejscu zamieszkania z osobą na kwarantannie lub izolacji w warunkach domowych albo sama jest objęta kwarantanną lub izolacją w warunkach domowych,
4) przy wejściu do budynku należy wywiesić informację o wstępie tylko dla osoby z zakrytymi ustami i nosem,
5) przy wejściu do budynku należy wywiesić informację o konieczności zachowania odstępu oraz zakrywania ust i nosa przez osoby oczekujące na wejście do budynku,
6) przy wejściu do budynku należy wywiesić informację o obowiązkowym pomiarze temperatury dla osób, które chcą wejść poza strefę przebywania,za wyjątkiem uczniów i pracowników Szkoły,
7) przy wejściu do budynku należy wywiesić informację o konieczności dezynfekcji rąk,
8) przy każdym dozowniku z płynem do dezynfekcji rąk należy umieścić informację na temat prawidłowej dezynfekcji rąk,
9) koniec strefy przebywania należy wyraźnie oznaczyć w następujący sposób: STOP! Zakaz wstępu!Nie dotyczy uczniów oraz pracowników Szkoły,
10) pomieszczenie wyznaczone do wyizolowania osoby, u której zdiagnozowano objawy chorobowe, należy wyraźnie oznaczyć w następujący sposób: STOP! Zakaz wstępu! Izolatorium,
11) należy wyraźnie oznaczyć kosze na śmieci przeznaczone na zużyte środki ochrony indywidualnej,
12) w każdym pomieszczeniu sanitarnohigienicznym należy wywiesić plakat z zasadami prawidłowego mycia rąk,
13) w każdej sali lekcyjnej i pomieszczeniu, w którym odbywają się zajęcia z uczniem należy wywiesić wykaz obowiązków ucznia,
14) wyłączone z użytkowania urządzenia zabawowe, ławki, itp. znajdujące się wewnątrz i na zewnątrz budynku należy wyraźnie oznaczyć taśmą ostrzegawczą lub informacją o zakazie użytkowania.
§ 5.
Czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni:
1) przy wejściu do budynku należy umieścić dozowniku z płynem do dezynfekcji rąk (środek na bazie alkoholu, min.60 %),
2) dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk powinny być również, w miarę możliwości i potrzeb, dostępne w każdym pomieszczeniu lub sali lekcyjnej,
3) należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować, aby robili to uczniowie, szczególnie po przyjściu do budynku, przed jedzeniem i po powrocie ze świeżego powietrza oraz po skorzystaniu z toalety,
4) należy zwiększyć nadzór nad codziennymi pracami porządkowymi, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania czystości sal lekcyjnych, pomieszczeń sanitarnohigienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych (poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników itp.),
5) przeprowadzając dezynfekcję należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji,
6) należy zapewnić bieżącą dezynfekcję toalet co najmniej 2 razy dziennie.
§ 6.
Dodatkowe obowiązki pracownika niezależnie od zajmowanego stanowiska:
1) w przypadku podejrzenia zakażenia SARS-CoV-2 lub choroby COVID-19 pozostawanie
w miejscu zamieszkania i telefoniczne zawiadomienie o tym fakcie dyrektora,
2) zachowywanie dystansu społecznego w każdej przestrzeni Szkoły wynoszącego co najmniej 1,5 m, o ile pozwala na to charakter pracy wykonywanej na danym stanowisku i jest to fizycznie możliwe,
3) częste i regularne mycie rąk, zwłaszcza po kontakcie z zanieczyszczonymi powierzchniami lub sprzętem, po usunięciu środków ochrony osobistej,
4) zwiększenie profilaktyki zdrowotnej (brak biżuterii na rękach poniżej łokcia, niedotykanie dłońmi okolic twarzy, zwłaszcza ust, nosa i oczu, a także przestrzeganie higieny kaszlu i oddychania: podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką),
5) korzystanie ze środków ochrony indywidualnej,
6) wyrzucanie zużytych jednorazowych środków ochrony indywidualnej wyłącznie do specjalnie oznaczonych koszy na śmieci,
7) telefoniczne informowanie dyrektora o zamiarze powrotu do pracy po okresie kwarantanny lub izolacji w warunkach domowych,
8) ograniczenie kontaktów z innymi pracownikami i uczniami do niezbędnego minimum i tylko do spraw służbowych,
9) przy czynnościach pielęgnacyjnych w stosunku do ucznia używanie odpowiednich środków ochrony indywidualnej,
10) bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia,
11) informowanie dyrektora o wszelkich nietypowych sytuacjach.
12) na polecenie dyrektora poddawanie się pomiarowi temperatury ciała (w przypadku choroby przewlekłej i stale podwyższonej temperatury należy o tym poinformować dyrektora).
§ 7.
Dodatkowe obowiązki nauczyciela:
1) wyjaśnianie uczniom, jakie zasady bezpieczeństwa obecnie obowiązują w Szkole i dlaczego zostały wprowadzone,
2) promowanie zachowań prozdrowotnych,
3) organizowanie pokazu właściwego mycia rąk,
4) informowanie uczniów o unikaniu dotykania dłońmi okolic twarzy, zwłaszcza ust, nosa i oczu, a także przestrzeganiu higieny kaszlu i oddychania: podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką,
5) zwracanie uwagi, aby uczniowie często i regularnie myli ręce, szczególnie przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety i po powrocie z zajęć na świeżym powietrzu,
6) zwracanie uwagi, aby uczniowie nie wymieniali się przyborami szkolnymi między sobą,
7) dbanie o zachowanie odpowiedniego dystansu społecznego, o ile pozwala na to charakter prowadzonych zajęć,
8) wietrzenie pomieszczenia, w którym przebywają uczniowie, przynajmniej raz na godzinę/co 45 minut,
9) organizowanie przerw dla swojej grupy, nie rzadziej niż co 45 minut oraz nadzorowanie swojej grupy w trakcie przerw.
§ 8.
Dodatkowe obowiązki pracownika obsługi:
1) wykonywanie codziennych prac porządkowych ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości ciągów komunikacyjnych,
2) dezynfekcja powierzchni dotykowych, przyborów do ćwiczeń oraz przedmiotów wspólnych (poręcze, klamki, włączniki światła, uchwyty, poręcze krzeseł i powierzchnie płaskie, w tym blaty stołów do spożywania posiłków itp.).
§ 9.
Pracownik kuchni pracuje dodatkowo w rękawiczkach ochronnych, a po zakończonej pracy dezynfekuje powierzchnie dotykowe, blaty i sprzęt.
§ 10.
Intendent wydaje towar pracownikowi kuchni na stoliku – pracownik kuchni nie powinien wchodzić do pomieszczenia magazynu.
§ 11.
Pracownik korzystający ze szkolnego komputera zobowiązany jest każdorazowo do dezynfekcji klawiatury i myszki przed użyciem.
§ 12.
Korzystanie z pokoju nauczycielskiego jest dopuszczalne przy zachowaniu odpowiedniego dystansu co najmniej 1,5 m.
§ 13.
Biblioteka:
1) przyjęte książki powinny zostać odłożone na okres minimum 2 dni do wyraźnie oznaczonych skrzyni, pudeł lub na wydzielonych półkach,
2) odizolowane egzemplarze należy oznaczyć datą zwrotu i wyłączyć z wypożyczania do czasu zakończenia kwarantanny,
3) bibliotekarz bezwzględnie korzysta z rękawiczek ochronnych i po każdym przyjęciu książki dezynfekuje blat, na którym leżała,
4) egzemplarzy zwracanych do biblioteki nie wolno dezynfekować.
§ 14.
Żywienie:
1) z posiłków korzysta się wyłącznie w miejscach do tego przeznaczonych,
2) posiłki wydawane są zmianowo,
3) po każdym posiłku/po każdej grupie czyszczone lub dezynfekowane są blaty stołów i poręcze krzeseł,
4) wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu w temperaturze minimum 60°C lub je wyparzać,
5) naczynia i sztućce wielorazowego użytku powinny być myte w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze minimum 60°C i wyparzone gorącą wodą po myciu lub myte w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu i wyparzane.
§ 15.
W przypadku zajęć przeprowadzanych w miejscu zamieszkania ucznia nauczyciel powinien przestrzegać odpowiednich warunków bezpieczeństwa, w tym:
1) poprosić o przewietrzenie pomieszczenia przed rozpoczęciem zajęć,
2) zakrywać nos i usta,
3) zachować odpowiedni dystans co najmniej 1,5 m,
4) korzystać z rękawiczek ochronnych,
5) w miarę możliwości korzystać z płynu dezynfekującego.
§ 16.
1) wyizolować taką osobę w pomieszczeniu nazwanym Izolatorium, w przypadku ucznia –pod opieką wyznaczonego przez dyrektora pracownika, z zachowaniem dystansu co najmniej 2 m i korzystaniem ze środków ochrony indywidualnej,
2) w przypadku ucznia – zawiadomić telefonicznie rodziców lub opiekunów prawnych i poinformować o konieczności pilnego odebrania dziecka,
3) ustalić listę osób przebywających w tym czasie w obszarze, w którym poruszała się i przebywała taka osoba,
4) obszar, w którym poruszała się i przebywała taka osoba, poddać gruntownemu sprzątaniu oraz zdezynfekować powierzchnie dotykowe.
5) zawiadomić rodziców lub opiekunów prawnych pozostałych uczniów,
6) w przypadku potwierdzonego zakażenia zawiadomić Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Rybniku i stosować się do wydawanych instrukcji i poleceń –w przypadku instrukcji lub poleceń wydanych ustnie należy sporządzić stosowną notatkę,
§ 17.
RODZICU!
UCZNIU!